Showroom Picconalbicocco

Promenade

The project goal was the improvement of a historical shop active since almost fifty years. The place was in need of a design showing the space hierarchy, marking the ritual of the visit and supporting the selling of two different products: design articles and furniture.

A long technical ceiling directs the whole exhibition space experience. This axis is a 30-metres-long compressed pro­menade between the furniture-wall and the brise-soleil office face, pro­tecting the intimacy and controlling the visitors stream.

Plan and longitudinal section
Plan and longitudinal section
Sketch of the entrance
Sketch of the entrance

Versione italiana

Scopo del progetto è stata la valorizzazione di uno storico negozio che, dopo quasi mezzo secolo di attività, necessitava di un disegno che ne gerarchizzasse lo spazio, segnando il rituale della visita, e assecondasse la vendita dei due differenti prodotti, l'oggettistica e l'arredo.

Regia dell'intero spazio espositivo è una lunga vela tecnica, contenente l'impiantistica, che fa da asse ribassato di una promenade di trenta metri at­tra­verso il mobile/muro e la parete a bri­se-soleil degli uffici che concede in­ti­mità ma permette il controllo dell'afflusso di avventori.

Project:M.R. Baragiotta with E. Gherardi, A. Salvadori