Micronido

A house for the children

The project of this child care workplace is based on a linear sequence of spaces starting with the accessory areas, exposed to the public and far from interfering with the educational and recreational activities, and ending with the more intimate resting area.

The external concrete panels strength, suggesting protection for what is inside, gradually shifts into the chromatic and tactile subtlety of the wooden body shaded by the old cedar tree.

Ground-floor plan
Ground-floor plan

Versione italiana

Il progetto di questo asilo aziendale si basa su una sequenza lineare di ambienti ristrutturati e altri di nuova edificazione che inizia dai servizi accessori, esposti al pubblico e lontani dall'interferire con le attività educative e ricreative, e finisce con la zona più intima del riposo dei bimbi.

Il graduale passaggio dalla compattezza dei setti esterni in calcestruzzo fino alla delicatezza cromatica e tattile del padiglione in legno suggerisce un senso di protezione di quello che è racchiuso al suo interno.

Extra info

On the working site
On the working site

Project and operational direction.

Location:Bassano del Grappa, Italy
Year:2005–2008
Program:Child care workplace
Client:ULSS n. 3 Bassano del Grappa
Budget:EUR 585 000
Project:M.R. Baragiotta with E. Gherardi, A. Salvadori
Photos:M. Gobbo